Patat & Pavlov - Gerdien Breimer

Bestel dit boek bij Bol.com

Rineke Dijkinga over dit boek

Omdat ik Gerdien en haar boek een warm hart toedraag, hebben we het boek onder onze vlag uitgegeven (Rineke Dijkinga Books). Ik vertel je graag waarom ik Patat & Pavlov zo’n bijzonder boek vind:

De luchtigheid waarmee de beschouwende verhalen in dit debuut van Gerdien zijn geschreven, zet je als lezer bijna op het verkeerde been. Soms is het net alsof je naar een grappige aflevering van ‘Het geheime dagboek van Hendrik Groen’ kijkt. Ik zeg bewust ‘kijkt’, want door Gerdiens manier van schrijven lijkt het alsof je er als lezer bij bent. Wat ik als een rode draad door dit boek ervaar, is deze quote van Don Miguel Ruiz: ‘De kunst van het leven is mee te veranderen als het leven verandert.’

Over dit boek

In Patat & Pavlov neemt Gerdien Breimer (1961) je mee in het leven van haar dementerende moeder Roelien (1924). Die woont sinds maart 2015 op De Beuk, een gesloten psychogeriatrische afdeling. Terwijl je leest, krijg je het gevoel dat je in de huiskamer zit bij Gerdien, haar moeder Roelien en de overige bewoners.

Voor je op tafel staat een kopje thee. Je koekje is net op.

Je hoort hoe Gerdien aansluit en meebeweegt met haar moeder. Je maakt mee hoe ze zich inspant om haar moeder niet te corrigeren als ze fouten maakt. Je ziet hoe ze contact met haar moeder maakt, mentaal en fysiek. Je beleeft het plezier dat ze samen hebben met ze mee en schiet er zelfs van in de lach.

Soms is moeder Roelien verdrietig of zelfs boos. Je ervaart hoe ze van Gerdien de ruimte krijgt om ook die gevoelens te beleven, waardoor ze wegebben.

Gerdien Breimer is van oorsprong maatschappelijk werker. De band met haar moeder was nooit heel hecht en warm. De ziekte van Alzheimer heeft daar verandering in gebracht. Het heeft de afstand tussen hen verkleind en daar is Gerdien blij mee.

Patat & Pavlov bevat achtenveertig liefdevol en integer geschreven verhalen.

Auteur: Gerdien Breimer
Aantal pagina's: 128
Verkoopprijs: € 15,-
Bestellen: bij bol.com of via Gerdien Breimer

Bestel dit boek bij Bol.com