Rineke Dijkinga, even kennis maken...

Samen met haar man Jan woont Rineke in het prachtige Groningse Sellingen. Rineke is gek op wandelen, de natuur, haar hondje Tanka en al hun andere huisdieren. De mooie natuur en het landschap zijn voor haar een grote inspiratiebron. En niet te vergeten natuurlijk haar kruiden- en moestuin die haar volop ideeën voor recepten leveren.

Sinds 2003 heeft ze haar praktijk in Sellingen voor orthomoleculaire- en natuurgeneeskunde. Omdat het voor veel mensen moeilijk is om gezond eten in de praktijk te brengen schreef ze in 2011 haar eerste boek: Weten van (h)eerlijk eten 1. Na alle overweldigende reacties en de vraag naar meer informatie bracht ze in 2013 deel 2 uit. Beide boeken staan vol heerlijke recepten en uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden. Voor diegene die een stevige basiskennis over voeding wil leggen bracht ze in 2014 het boekje 'Weetjes over (h)eerlijk eten' uit. Een handig naslagboekje mede door de diverse lijstje en tabellen.

Ik ben geen schrijfster...

"Ik ben geen schrijfster, heb die ambitie ook nooit gehad. Mijn enige doel was om mensen bewust te maken van hun eigen mogelijkheden voor wat betreft voeding. Na jarenlange praktijk vind ik het nog steeds moeilijk om altijd bij de achterdeur te staan, als mensen al heel veel klachten hebben en/of medicijnen gebruiken. Ik wil graag bij de voordeur, bij de preventie staan. Mijn boodschap uitdragen: Met gezond oud worden, middels gezonde voeding, kun je niet jong genoeg beginnen.

Onbewust, ongewild en zeker onbedoeld

Ik zie dagelijks hoe patiënten onbewust, ongewild en zeker onbedoeld voeding eten die hun klachten in stand houden, verergeren of veroorzaken. Hoe moeten we het ook weten? Waar hebben we iets geleerd over voeding? Niet op school en niet door overlevering. Als we een auto of een huishoudelijk apparaat kopen krijgen we in elk geval nog een instructieboekje waarin staat wat we er wel of niet mee moeten doen. Als je morgen een Rolls Royce koopt moet je er toch echt benzine, motorolie en koelvloeistof in doen anders sta je ook met je Rolls Royce langs de kant van de weg. Zo is het ook met een mens, er zal de juiste brandstof etc. in moeten omdat we anders onze weg niet in gezondheid kunnen vervolgen. Uiteraard is het niet zo dat gezonde voeding alle problemen kan oplossen. Maar zonder de juiste ‘benzine’ en motorolie weet je zeker dat het niet lukt. Helaas biedt onze huidige voeding ons vaak niet meer de brandstof die ons antieke lichaam nodig heeft. Veel stoffen die we dringend nodig hebben zoals de Omega-3 vetzuren zijn met een lampje te zoeken. Anderzijds hebben we zoveel stoffen aan onze voeding toegevoegd die zo lichaamsvreemd zijn dat ons lichaam ze niet kan gebruiken, bv. transvet, of die veel processen op zijn minst in de war schoppen. Denk aan fructose of aan E-nummers zoals bv. E621.

De beste dokter staat in de keuken

Maar er is ook goed nieuws: het is mogelijk om lichaam en geest van goede stofjes te voorzien met behulp van je dagelijkse voeding. Maar dan zul je het zelf moeten gaan bereiden en echt weer in de keuken moeten. Met eerlijke voeding die je zelf bereidt met langzame koolhydraten, gezonde eiwitten, goede vetten, zonder E-nummers, zonder geraffineerde suikers, zout en bloem en zonder pakjes en zakjes. De beste dokter staat in de keuken."

De nuance

We hebben nogal de neiging om, als het om voeding en gezondheid gaat, veel zwart-wit te zien. Sommigen drinken liters groene thee, schieten helemaal in de stress als iets niet-biologisch is of beschouwen alle E-nummers als slecht. Veel voedingsmiddelen bestempelen we als goed en we gaan er dan heel veel van eten/drinken of als slecht bestempelen. Denk dan aan cholesterol, fytinezuur, vrije radicalen, nitraat, Omega-6 vetzuren, anti-nutriënten zoals oxaalzuur, tannines, saponinen etc. Zoals ieder mens mooie en minder mooie eigenschappen heeft; zo heeft ook elk voedingsmiddel zijn plussen en minnen, hoe gezond het ook te boek staat.

De meeste, als slecht aangeduide stoffen, die in natuurlijke en onbewerkte producten zitten, hebben we met mate nodig om te kunnen functioneren. Pas als we er teveel van nemen gaan deze stoffen een vervelende rol spelen. Zonder een beperkte hoeveelheid vrije radicalen zouden infecties vrij spel hebben. Een beetje nitraat houdt onze bloeddruk gezond. En ook fytinezuur, in beperkte mate, hebben we nodig om 'toxische' stoffen te binden. Het beschermt ons in zekere mate omdat onze omgeving steeds meer toxische en milieubelastende stoffen bevat.

Alles is gif en niets is zonder gif. De dosis bepaalt

Paracelsus

De waarheid?

De waarheid bestaat niet. Mijn stelregel is: onderzoek alles en behoud het goede. Er zijn hele mooie, nieuwe ontwikkelingen. Kijk alleen maar eens naar de nieuwe onderzoeks- en behandelmethodes voor ziekten. Het lijkt alleen of we in de euforie van deze ‘overwinningen’ alles wat duizenden jaren gemeengoed was hebben weggegooid.

Wellicht het meest vergeten zijn de basale natuurwetten en de fysiologische gang van zaken in ons lichaam. Op het moment dat je die kennis in je achterhoofd houdt wordt alles wat er over voeding gezegd wordt een stuk simpeler: Gezondheid draait grotendeels om optimale energievoorziening zodat ons lichaam kan bouwen, repareren, uitscheiden, vernieuwen (maar ook vernietigen wat niet meer functioneel is) etc. De grote processen die hiervoor verantwoordelijk zijn, zijn je PH, je spijsvertering, de bloedsuikerregulatie, de vetstofwisseling en het niet hebben van tekorten aan voedingsstoffen of beschermende stoffen. Daarom wordt er in de recepten in mijn boeken zo de nadruk gelegd op het gebruik van kruiden en specerijen. Ik wil mensen hierover informeren en hiervan bewust maken zodat ze hun voedsel hierop aan kunnen passen.

Duurzaamheid

Het citaat, waarmee ik boek 1 afsloot, boek 2 begon en wat ook in mijn derde boek en al mijn lezingen een prominente plaats inneemt kan wat mij betreft niet vaak genoeg onder de aandacht gebracht worden:

De mens heeft het web des levens niet geschapen, hij is slechts een draadje ervan. Alles wat hij het web aandoet, doet hij zichzelf aan.

wijsheid Cree Indianen

Onze gezondheid en die van de natuur zijn niet los van elkaar te zien. Als we gezond oud willen worden MET en OP onze aarde (meer hierover tijdens de lezingen die ik geef) dan zullen we deze Indianen wijsheid weer moeten integreren in ons leven. Bij het boodschappen doen bepalen we zelf waar we onze euro's aan uitgeven: we kunnen dan kiezen voor onze eigen gezondheid en die van de aarde.

Participeren in duurzame projecten zoals Think Twice, Red de bij, het geven van lezingen op duurzaamheid festivals en het sponsoren van organisaties zoals de Sea First Foundation zijn dan voor mij ook logisch om zo een kleine bijdrage aan een gezondere wereld te leveren.

Achtergrond

Mijn interesse in mensen, de gezondheidsleer, voeding en de geneeskracht van kruiden hebben gemaakt dat ik de zesjarige hbo-opleiding voor Natuurgeneeskunde en Homeopathie In Bloemendaal heb gevolgd. Aansluitend heb ik de 2 jaar durende orthomoleculaire opleiding Psycho-neuro-immunologie afgerond. Daarnaast heb ik cursussen gevolgd als orthomoleculair topsport adviseur, orthomoleculair darmtherapeut, orthomoleculair gewichts consulent en Gemmo therapie.

De beste dokter staat in de keuken!

Rineke Dijkinga met hondje Tanka
Rineke Dijkinga met hondje Tanka

Laat voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding!

Hippocrates
Praktijk in Sellingen
Praktijk in Sellingen

Onderzoek alles en behoud het goede.

Landschap Sellingen
Landschap Sellingen

Nieuwsbrief

Regelmatig gratis tips en recepten ontvangen? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief!